Vårt förebyggande säkerhetsarbete ökar 36% i år!
Att ligga steget före i säkerhetsarbete är i de allra flesta fall helt avgörande. Att t ex. sätta på sig hjälmen innan man cyklar till jobbet på morgonen, till det vi förespråkar dagligen och intensivt, det aktiva och systematiska brandskyddsarbetet (SBA) – kommer göra stor skillnad om olyckan väl visar sig.
På Presto vet vi av erfarenhet, med närmare 50 000 besök på företag och verksamheter per år, att enbart 4 av 10 företag genomför sitt förebyggande arbete, trots att det är ett lagkrav enligt LSO (2003:778), lagen om skydd mot olyckor.
PreVision ökar!
Men, vi skönjer ett trendbrott i det förbyggande arbetet! Och vi vill gärna tro att vi har haft en inverkan då vi ser en tydligt ökad efterfrågan på Presto PreVision, vårt smarta verktyg för att stödja SBA-processen och att hantera arbetet i det dagliga. Vi noterar även ökad efterfrågan på våra Fire Risk Management (FRM) konsulters kunskap och erfarenhet. Båda är bra indikatorer på att insikten om vikten av det förbyggande arbetet sprider sig alltmer och vi tror på snöbollseffekten då det handlar om att påverka attityder och bygga opinion i frågan. Trägen vinner!
Helhetssyn börjar på ledningsnivå.
Ansvar och styrning av det förebyggande brandskyddet verkar ha svårt att få fäste på ledningsnivå i företag och organisationer. Ansvaret för frågorna – som kan vara avgörande för verksamhetens fortsatta existens – har, inte sällan, delegerats till den dagliga förvaltningen och skötseln av fastigheten. Här gör man många gånger ett bra och noggrant arbete – framför allt med det tekniska brandskyddet – men för att kunna förhindra bränder och minimera riskerna krävs en helhetssyn och en god insikt i alla delar av verksamheten. Då behöver ansvaret ligga på en mer övergripande nivå.
Vi gör SBA enklare!
Med hjälp av Prestos FRM-konsulter och Presto PreVision kan SBA-arbetet göras strukturerat och effektivt så att verksamhetens ledning enklare kan ta sitt ansvar och ha full kontroll på läget. Det förbyggande brandskyddsarbetet behöver inte längre vara ett dåligt samvete eller, i värsta fall, en dold och okänd riskfaktor i vardagen. Den insikten vill vi sprida och det verkar glädjande ge resultat. Arets 36%iga ökning är bara är början!