Smart brandvarnare

En klassisk brandvarnare har sedan länge varit ett bra brandskydd för hemmet.

På senare år har produkten utvecklats ytterligare och det finns numera även så kallade smarta brandvarnare. Eftersom det kan vara svårt att hänga med i svängarna kan en smart brandvarnare vara helt okänd för dig. Därför kan du i det här inlägget få mer information om vad en smart brandvarnare är för något och hur de fungerar. Även om du inte är tekniskt lagd är en smart brandvarnare lätt att använda. Det enda du behöver göra är att förse den med rätt sorts batterier och placera den på ett bra ställe. Därefter kan du ladda ner den tillhörande appen för att du ska kunna kontrollera brandvarnaren och få notiser vid händelse av värmeutveckling eller rökutveckling. Eftersom alla smarta brandvarnare är olika kan det vara bra om du själv läser på om de olika produkterna som finns för att du ska kunna hitta den brandvarnare som passar dig bäst.

Det finns olika smarta brandvarnare på marknaden och de kan ha olika sensorer som varnar för olika saker. Men det de flesta smarta brandvarnare har gemensamt är att de kan varna för både rökutveckling och kan känna av att värmen har stigit över det normala i rummet. Förutom att de har sensorer som varnar för värme och rökutveckling kan de också vara utvecklade för att varna för andra farliga ämnen. Till exempel kolmonoxid. Med andra ord så ger en smart brandvarnare ännu mer skydd.

Förutom att smarta brandvarnare har fler sensorer är den största skillnaden mellan en klassisk brandvarnare och en smart brandvarnare att de kommer med en app. Med appen kan du styra och ha koll på brandvarnaren och med vissa kan du trigga andra enheter, till exempel strömbrytare och lampor. Du kan även använda appen för att tysta brandvarnaren. Då får du dessutom notis på din telefon från brandvarnaren när den känner av en rökutveckling, vilket gör att du agera även när du inte är hemma.

En annan stor skillnad mellan en klassisk brandvarnare och en smart brandvarnare är att de smarta oftast har fler larm. Förutom att de innehar ett ljudlarm som sätts igång när den känner av röklukt har de även ljuslarm. Därför kan denna variant av en brandvarnare vara särskilt bra för dig som har en hörselnedsättning eftersom ljuset gör dig uppmärksam på att larmet har gått igång.

En del smarta brandvarnare innehar ett automatisk självtest. Det innebär att brandvarnaren med jämna mellanrum utför självtester, vilket försäkrar dig om att den fungerar som den ska.

Smarta brandvarnare har mycket lång batteritid. I regel är deras batteritid minst två år. Men det finns även de brandvarnare som har en betydligt längre batteritid än så och de kan hålla upp till tio år, vilket innebär att du inte behöver byta batterier på din brandvarnare särskilt ofta.

Senast uppdaterad: 16 januari 2023
Behöver du komma i kontakt med kundservice?
  • Öppettider 23/12 — 3/1
    Öppet 9—15, lunchstängt 12—13.
  • Ordinarie öppettider
    Öppet 8—16 mån-tors och 8—15 fredag. Lunchstängt 12—13.
010-45 20 000