Sannolikheten att överleva ett hjärtstopp ökar med hela 70 %, om en hjärtstartare används inom tre minuter. Marknaden för hjärtstartare växer sig allt större och det finns många olika varumärken och funktioner att välja mellan. Oavsett vilken ni väljer, finns det några saker att tänka på innan införskaffandet.
I Sverige drabbas varje år cirka 6000 personer av ett plötsligt hjärtstopp, på platser som inte är sjukhus. Ett hjärtstopp innebär ett elektriskt virrvarr i hjärtat, som gör att hjärtat slutar pumpa och att blodtillförseln till kroppen stannar av. En hjärtstartare kan genom sin elektriska stöt, även kallad defibrillering, återställa hjärtat till dess normala rytm. En hjärtstartare är utan tvekan den absolut viktigaste faktorn för att en person ska överleva ett plötsligt hjärtstopp. Det finns vetenskapliga studier som visar att 7 av 10 kan överleva ett plötsligt hjärtstopp om en hjärtstartare används, i kombination med hjärt- och lungräddning.
Den största fördelen med en hjärtstartare är att den är utformad så att den kan användas av vem som helst och även till vem som helst, som drabbas av ett plötsligt hjärtstopp. En hjärtstartare är användarvänlig eftersom den är enkel och självinstruerande med en röst som pratar med den som använder den. Om användaren följer instruktionerna, kan en hjärtstartare heller aldrig vara skadlig. Även om en hjärtstartare är självinstruerande, är det alltid att rekommendera att gå en utbildning i hjärt- lungräddning samt en utbildning i hur man använder hjärtstartare.
Svenska Rådet för Hjärt-lungräddning (HLR-rådet), är en nationell kunskapsorganisation och utbildningsorganisation, vars hela syfte är att rädda liv vid plötsligt hjärtstopp. Både inom sjukvården, och i det svenska samhället i stort. Visionen är bland annat att alla svenska medborgare ska kunna hjärt- lungräddning, samt kunna hantera en hjärtstartare. HLR-rådet har satt upp ett antal rekommendationer att ta hänsyn till när man ska köpa en hjärtstartare.
- Hjärtstartaren och även hjärtstartarens tillbehör ska vara CE-certifierade.
- Både bruksanvisning och röstinstruktion ska vara på svenska.
- Hjärtstartaren ska vara utformad på ett sådant sätt att den ska kunna utföra självkontroller av sin funktion, samt även själv kunna reagera på fel och larma om fel uppstår, eller om ett batteri behöver bytas ut.
- Placeringen av hjärtstartaren är avgörande. Ska den vara placerad utomhus behöver man överväga om ett värmeskåp behövs. Se även till att den är noga uppmärkt och skyltad.
- Se till att registrera er hjärtstartare i Hjärtstartarregistret.
- Glöm inte att även se över driftsekonomin innan inköp av hjärtstartare. Det är inte bara att den kostar i inköp, budget bör även finnas för utbildning av hur hjärtstartaren fungerar, samt för att kunna införskaffa nya batterier och elektroder.
- Undersök också vilken garantitid som gäller för hjärtstartaren. Vad erbjuder leverantören för support? Kan hjärtstartarens mjukvara uppdateras om det behövs?
Runt om i landet finns många frivilliga livräddare som larmas vid ett pågående hjärtstopp, och då får information om var närmaste hjärtstartare finns placerad. Eftersom det uppmanas till att registrera alla hjärtstartare, kan larmcentralen be en livräddare att bege sig till den närmaste registrerade hjärtstartaren, och hämta den. Är det till exempelvis en privatperson eller kanske en bostadsrättsförening som äger hjärtstartaren, är det att rekommendera att man märker upp sin hjärtstartare med ägarens namn och telefonnummer samt adress, för tillbakalämnande.