Generellt sett fungerar de olika modellerna lika bra och har vanligtvis utrustats med svensk röstinstruktion som ger användaren vägledning, analyserar hjärtrytmen samt informerar när en elstöt bör ges. En hjärtstartare är helt säker att använda och kan inte skada, Syftet med att ge en elstöt är att få igång hjärtat igen vilket är en funktion som alla hjärtstartare har gemensamt.
Det finns dock vissa skillnader mellan olika hjärtstartare som ni bör vara uppmärksam på och som dessutom påverkar priset. De vanligaste skillnaderna är tillverkare, IP klassning, längd på garantin, display samt barnläge.
Hjärtstartare kostar en slant så det är viktigt att välja den som kommer att fungera bäst för ert företag, lokal eller bostad. Utöver kostnaden för inköp tillkommer ytterligare kostnader för underhåll som exempelvis byte av batteri samt elektroder. Den stora kostnaden är dock inköpskostnaden.
För att en hjärtstartare ska kunna fungera som den ska måste elektroderna vara i gott skick och leda elektricitet utan problem. Elektroder förvaras i en tätt förseglad förpackning men kommer med tiden att torka ut. Därför är det viktigt att byta ut elektroderna regelbundet. Priset varierar mellan olika hjärtstartare och det kan dessutom förekomma olika typer av elektroder för samma hjärtstartare som exempelvis elektroder för barn. Batterierna bör med tiden också bytas ut.
Det är alltid rekommenderat att köpa en hjärtstartare av en etablerad leverantör som kommer att ge full support, minst en produktgenomgång (vid behov) samt erbjuda en HLR-kurs. Hos Presto kan ni få en helhetslösning samt hjälp med att bli en certifierad Hjärtsäker Zon. I vår produktkatalog hittar du bland annat hjärtstartare med tillbehör. För att lära dig mer har vi flertalet utbildningar i första hjälpen för att du eller dina medarbetare ska känna er trygga med att kunna hantera en hjärtstartare och utföra HLR.