Hjärtstartare

En hjärtstartare kan ge en person vars hjärta har stannat en ny chans att leva. Det spelar ingen som helst roll vilket yrke du har eller vilken erfarenhet du har sedan tidigare. Alla kan använda en hjärtstartare, vilket gör den till en mycket bra apparat som dessutom är enkel att använda och räddar liv.

Oavsett ålder, kan även du bli drabbad av hjärtstopp och då är det bra om exempelvis dina kollegor har tillgång till en hjärtstartare som kan rädda ditt liv. Det gäller då att vara mån om de anställda i alla lägen och vara beredd när plötsliga händelser uppkommer såsom ett hjärtstopp.

En annan välkänd metod som räddar liv förutom hjärtstartare är HLR som du kan använda när en person har en onormal eller ingen andning över huvud taget. I vissa fall kan hjärtstartaren rekommendera HLR i stället för strömstöt.

Båda metoderna kan du använda oavsett hur mycket eller lite tidigare erfarenhet du har. Det kan däremot vara bra att du har en viss kunskap kring grunderna för ett korrekt utförande av HLR som inte skadar den utsatta. Det finns utbildningar som ger sådan grundläggande information.

Ett annat namn för hjärtstartare är defibrillator som känner av hjärtats rytm. Med hjälp av en strömstöt kan defibrillatorn starta om ett hjärta som har stannat. Viktigt är dock även att larma 112 och påbörja hjärt- och lungräddning (HLR) i väntan på hjälp.

Alla har rätt till en trygg arbetsplats och det kan ni tillsammans underlätta med hjälp av hjärtstartare och andra säkerhetsåtgärder. Kanske är det så att alla medarbetare får en utbildning i HLR, hjärtstartare och dylikt för att veta hur de ska agera vid en eventuell olycka. HLR och hjärtstartare är två bra och grundläggande metoder som alla bör känna till.

Med kunskap och erfarenhet kan ett lugn infinna sig vilket är nästintill ett krav i en sådan situation där ett liv står på spel.

Det är väldigt enkelt att stressa upp sig i onödan och det kan ge katastrofala konsekvenser för den utsatta som behöver akut hjälp. Det är företagets uppgift att utbilda sina anställda och ge dem en så stor möjlighet som möjligt för att vara väl förberedd vid livsavgörande händelser som exempelvis hjärtstopp.

Att använda en hjärtstartare är mycket enkelt om du följer instruktionerna på ett korrekt och noggrant sätt. Hjärtstartaren guidar dig genom hela processen.  Följer du instruktionerna korrekt skapar du stora möjligheter för att rädda en annan människas liv.

Manuell

De manuella hjärtstartarna används främst av sjukvårdspersonal för att kunna analysera hjärtats rytm och därefter besluta om det är rätt val att skicka en strömstöt eller inte. På så sätt får de ett mer kontrollerat beslut som inte är förhastat. Därför lämpar den sig främst för den erfarna användaren.

Halvautomatisk

Den halvautomatiska hjärtstartaren är den absolut vanligaste som används mest idag. Den fungerar på så sätt att den kontrollerar hjärtats rytm först för att sedan ge förslag om du ska genomföra en strömstöt eller om det är bättre att göra HLR. Då kan du därefter välja utifrån apparatens rekommendation. Den här typen av hjärtstartare kan vara bra för den erfarna såväl som för den oerfarna.

Helautomatisk

För den som vill ha automatisk strömstöt utan att behöva trycka på en knapp är den här ett bättre val. På så sätt kan du minska tiden mellan stötarna och du kan använda apparaten mer effektivt.

Det kan vara bra att känna till att även hjärtstartare behöver underhåll med jämna mellanrum. En rekommendation är att efter några års tid byta batterier och elektroder. Det här gör du enligt tillverkarens hänvisning. Frekvensen av underhållet beror alltså helt på modell och märke.

Det är viktigt att underhålla sin hjärtstartare kontinuerligt och vid varje tillfälle där någon har använt den.

Utöver det här bör du kontrollera att hjärtstartaren finns och är hel utan skador. Se även över batteriet genom att kolla på statusindikatorn på hjärtstartaren. Elektrodförpackningen ska även vara obruten och att de inte har passerat utgångsdatumet. Tillbehör såsom rakhyvel, tork och sax måste finnas kvar i förpackningen.

I Sverige finns ett register där du enkelt kan hitta de närmsta hjärtstartarna. Samtliga som äger en hjärtstartare är rekommenderade att registrera den på Hjärtstartarregistret då du kan rädda många liv. Det är bland annat SOS Alarm och SMS livräddare som använder sig av det här registret för att guida livräddare rätt till närmsta hjärtstartare.

När du navigerar dig till Hjärtstartarregistret kan du antingen söka på valfri adress eller hitta den aktuella geografiska positionen genom kartfunktionen. Det finns totalt över 18 000 registrerade hjärtstartare i hela Sverige.

Med hjälp av kunskap och beredskap kan ni skapa trygghet och en hjärtstartare i kombination med HLR räddar liv. Hjärtsäker zon summeras i ett antal punkter och de här handlar om att:

  • Både rutiner och beredskap ska finnas för vad som krävs i en situation där en person får ett hjärtstopp.
  • Personalen på en arbetsplats ska veta var hjärtstartaren finns, men också hur man använder den.
  • Det ska finnas kompetens kring hur man utför HLR.
  • Du kan påbörja en behandling med hjälp av en hjärtstartare inom 3 minuter.
  • Hjärtstartaren som används ska vara registrerad i det nationella hjärtstartarregistret.

För att hjälpa dig skapa en Hjärtsäker zon på din arbetsplats hjälper Presto gärna till med produkter såsom hjärtstartare och skyltning. Presto erbjuder också utbildning och rådgivning inom första hjälpen och hur du bygger upp en trygg verksamhet med hjälp av Hjärtsäker zon.

10 000 personer drabbas varje år av hjärtstopp, men endast 500 överlever. Det är alldeles för många liv som avslutas och det här kan ni som företag göra något åt. Ni kan utbilda er själva och de anställda för att tillsammans rädda liv och öka antalet överlevande vid ett hjärtstopp.

Presto erbjuder utbildning inom hjärt- och lungräddning med hjälp av hjärtstartare för att ge dig en bättre möjlighet till att vara förberedd vid plötsligt hjärtstopp på eller utanför arbetsplatsen. Det är aldrig försent att ta steget och samla på sig nya erfarenheter. Med mer kunskap och erfarenhet kan ni tillsammans skapa en trygg miljö och arbetsplats för samtliga.

Att kunna använda en hjärtstartare på sin arbetsplats om en kollega skulle få ett hjärtstopp är mycket bra. Däremot kan du använda den här erfarenheten och kunskapen privat också. Eftersom en hjärtstartare inte kräver en specifik yrkesroll eller utbildning får vem som helst använda den.

Skulle du exempelvis utanför din arbetsplats stöta på en okänd person med hjärtproblem vet du vad som krävs och kan hjälpa direkt på plats. Självklart bör du även ringa 112 för vidare professionell hjälp, men din kunskap om hur man utför HLR såväl som hur man använder en hjärtstartare kan göra stor skillnad och rädda liv.

Senast uppdaterad: 07 september 2023